Teatri

Historiku dhe aktiviteti i Teatrit “Petro Marko” Vlorë

Historia e themelimit te Teatrit Profesionist te Drames ne Vlore shenon 16 Nentor1962, me rastin e 50-Vjetorit te shpalljes se Pavaresise Kombetare ne kete qytet.

Ky eveniment kulturor erdhi si rezultat i levizjes se gjere artistike ne vite, duke filluar me veprimtarite e Klubit Patriotik “Laberia”, tek levizjet artistike te viteve ‘50-’60.

Premiera e pare e Trupes Profesioniste te Drames Vlore:
Drama “Fundosja e skuadres”
Autor: Dramaturgu rus Korneiçuk.
Regjisor: Kujtim Spahivogli
Skenograf: Shaban Hysa
Ndriçimi: Dhimiter Anagnosti

Kjo treshe artistesh do te beheshin plejada e ardhshme dhe do te linin gjurme te shquara ne artin dramatik dhe ate kinematrogafik ne Shqiperi. Drama “Fundosja e skuadres”
ishte nje nisje e mbare drejt udhes se veshtire te perkryerjes artistike nepermjet gjuhes skenike, si dhe do te ravijezonte profilin e ardhshem te Teatrit “Petro Marko” te qytetit te Vlores.
Aktoret e pare qe u aktivizuan ne kete trupe erdhen nga levizja amatore dhe me kalimin e kohes skaliten profilin e tyre prej artistesh ne figurat artistike qe krjiuan. Te tille permenden V. Panozaqi, M. Ferra, A. Hasho, D. Hasho, V. Beqari, H. Myrto, A. Roshi, K. Shkurti, E. Shtrepi, L. Toto, Z. Kapo, etj.
 
Repertori nga autore shqiptare:
Drama me karakter historik dhe patriotik:
“Familja e Peshkatarit”, “Himarjotet”, “Te pamposhturit”, “Jatagani”, “Lidhur si fisheke gjerdani”, “Karavidhet”, “Shqipet e stralles”, “Pas vdekjes”, Nentori i Dyte”, “Sakrifica”, “Sinjali i kuq”, etj. te.

Drama me karakter social:
Drama satire “Fytyra e dyte”
Autor: Dritero Agollit
Regjia: Leka Bungo
Skenografia: Sabaudin Xhaferri

Drama “Midis dy dashurive”
Autor: Mihallaq Qillerit

Drama “Rruga Budi 723”
Autor: Ferdinand Hysi
Regjia: Nazmi Bonjaku
Skenografia: Sabaudin Xhaferrit

Komedi dhe pjese satirike, kryesisht me theks moral, social dhe politik:
“Kush qesh i fundit”, “Na u rrit çupa”, “Luani i shtepise”, “Fundi i nje komedie’, “Pas vdekjes”, “Shoku Zylo”, “Pallati 176”, “Dhenderi me vesh te prere”, etj.

Vepra nga dramaturgjia boterore, klasike dhe bashkekohore:
Nga autore te shquar si: Molieri, Gogoli, Shekspiri, Bomarshe, Cehov, etj., dhe te pas viteve ‘90 si Pirandelo, Sartri, Azis Nesin, Jonesko, Bohert, etj.

Komedia klasike “Revizori”
Autor: N.Gogol
Regjia: Andon Qesarin,

“Berberi i Seviljes”
Regjia: Besnik Aliajt

Komedia “Ariu”
Autor: Çehov
Regjia: Fabit Beqirit
Aktore: Kastriot Çollaku, Bujar Asqeriu, Hatiqet Bendo.

Vepra te autoreve vlonjat:
“Sinjali i kuq” shkruar nga Bashkim Kozeli me regji te Pirro Saves dhe skenografi te Sabaudin Xhaferrit, “Tri mendje ne ankand” e dramaturgut Ferdinand Hysi me regji te Armando Bores dhe skenografi te Agron jakupit, drama “Perpara semaforit”, etj.

Krijimtaria e perbashket e disa breza regjizoresh te talentuar si Kujtim Spahivogli, Pirro Sava, Nazmi Bonjaku, Leka Bungo, Andon Qesari, Fabit Beqiri, Jorgaq Tushe dhe deri tek me te rinjte Armando Bora, Roland Minga, etj., si dhe krijimtaria e autoreve vlonjat si: Miliano Stefa, Bashkim Kozeli, Nevzat Seferi, Hiqmet Mecaj, Gafur Shameti, Ferdinand Hysi, etj. si dhe libretisti i njohur Flamur Laro. kane lene gjurme te artdashesit dhe kane krijuar fizionomine e ketij Teatri.

Rol te rendesishem ne suksesin e kesaj trupe kane patur edhe krijimtaria dhe realizimi cilesor i skenografeve te njohur Pandeli Shamo, Behar Leskoviku, Sabaudin Xhaferri, Bashkim Zahaj, Agron Jakupi, etj.

Shfaqjet e realizuara nga ky Teater, padyshim qe mbajne vulen e lojes se aktoreve me te shquar te tij si: Albert Verria, Luiza Laska, Agim Shuka, Hatiqet Bendo, Adem Gjyzeli, Andon Qesari, Arqile Nasho, Vasillaq Godo, Bujar Asqeriu, etj.

Veprat e fundit te vena ne skene:
Drama “Merimanga”:
Autor: Dramaturgu–jurist italian Gennaro Francione
Regjia: Besnik Aliaj

Drama “Korrupsion ne Pallat te Drejtesise”
Autor: Ugo Beti
Regjia: Luigi Moretti, (bashkepunim i Teatrit “P.Marko” me Teatrin Stabile delle Marche, Ancona –Itali;

“Guri i rende ne vend te vet”
Autor: Zh.P.Sartre

“Lavirja e denje per Respekt”.

Adresa:

Teatri i Drames dhe Varietese “Petro Marko” Vlorë
Tel & fax: 00355 33 421 240;